Racuchy jabłkowe to smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z sobotnimi śniadaniami oraz babcią, która przygotowywała je bezbłędnie. Idealne na każdą porę dnia. Proste, szybkie w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. Oszalejecie na ich punkcie :)
Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- duże jabłko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- opcjonalnie miód lub pół banana do posłodzenia
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- duże jabłko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- opcjonalnie miód lub pół banana do posłodzenia
Przygotowanie:
Jabłko odbierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wymieszaj mąkę, proszek, sodę, mleko, jajka oraz miód lub banana.
Dodaj starte jabłko i ponownie wymieszaj.
Na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię nakładaj ciasto. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony.
Jabłko odbierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Wymieszaj mąkę, proszek, sodę, mleko, jajka oraz miód lub banana.
Dodaj starte jabłko i ponownie wymieszaj.
Na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię nakładaj ciasto. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony.
- 1 i 1/4 mąki pszennej
Smacznego :)
Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńOd razu przypomina się dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuń