października 17, 2020

Racuchy z jabłkami

 


Racuchy jabłkowe to smak mojego dzieciństwa. Kojarzą mi się z sobotnimi śniadaniami oraz babcią, która przygotowywała je bezbłędnie. Idealne na każdą porę dnia. Proste, szybkie w przygotowaniu i z łatwo dostępnych składników. Oszalejecie na ich punkcie :)

Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- duże jabłko
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- opcjonalnie miód lub pół banana do posłodzenia

Przygotowanie:
Jabłko odbierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 
Wymieszaj mąkę, proszek, sodę, mleko, jajka oraz miód lub banana.
Dodaj starte jabłko i ponownie wymieszaj.
Na rozgrzaną i posmarowaną oliwą patelnię nakładaj ciasto. Smaż ok. 3 minuty z każdej strony. 
- 1 i 1/4 mąki pszennej

Smacznego :)

2 komentarze:

Copyright © Dziombelkowo , Blogger